Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Διδάκτωρ του Παν/μίου Μονάχου
Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής, Κλινικής Νευροφυσιολογίας Γενικής, Γυναικολογικής, Παιδιατρικής Κλινικής
"ΙΑΣΩ"
Προσφερόμενες εξετάσεις
Επιπλέον νοσοκομειακές υπηρεσίες
Ανακοινώσεις του Δρ. Βελέντζα
Μετεκπαιδευτικό ιατρικό σεμινάριο της ΕΛΠΕΝ στις 3.12.11. Διαβάστε εδώ την περίληψη της ομιλίας.
Παρουσίαση της εργασίας με τον ανωτέρω τιτλο στο Διεθνές Συνέδριο για Κινητικές & Σχετικές Παθήσεις στο Τορόντο του Καναδά, από τις 6-10 Ιουνίου 2011.
Πολύωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική διερεύνηση και βιντεογραφία σε ασθενείς με επιληψία.
Οι επιληπτικές κρίσεις δημιουργούνται από συγχρονισμό ηλεκτρικών εγκεφαλικών εκφορτίσεων που ξεκινούν από μία ή περισσότερες ηλεκτρικές πηγές στον εγκέφαλο. Αναιρώντας την ασύγχρονη ηλεκτρική λειτουργία του φλοιού και των υποφλοιωδών συστημάτων, καταλαμβάνουν τη θέση της διαφοροποιημένης ηλεκτρικής επεξεργασίας των εγκεφαλικών συστημάτων που είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία τους.
Ανάλογα με την έκταση και την ένταση της κατάληψης παρατηρείται στον επιληπτικό η απώλεια νοητικών λειτουργιών που μπορεί να φθάσει και μέχρι την πλήρη απώλεια της συνείδησης.
Οι περισσότερες επιληπτικές κρίσεις δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς
Ο όρος επιληψία προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «επιλαμβάνω». Επί της ουσίας, η σύγχρονη εκφόρτιση που προέρχεται από μία ηλεκτρική πηγή επιλαμβάνεται των εγκεφαλικών λειτουργιών.
Ένας απλός διγνωστικός διαχωρισμός των επιληψιών τις κατατάσσει σε εστιακές και γενικευμένες.
Στις εστιακές παρατηρείται μία μερική απώλεια των εγκεφαλικών λειτουργιών. Πχ αδυναμία ομιλίας ή κίνησης ενός άκρου, ανάλογα με την περιοχή της σύγχρονης εκφόρτισης.
Στις γενικευμένες παρατηρείται πλήρης απώλεια των εγκεφαλικών λειτουργιών, με απώλεια της συνείδησης. Πρέπει όμως εδώ να αναφερθεί ότι ανάλογα με την ένταση των σύγχρονων εκφορτίσεων, μία εστιακή επιληψία μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη. Στις πρωτοπαθώς γενικευμένες επιληψίες υπολογίζονται μία ή και περισσότερες εστίες ηλεκτρικών εκφορτίσεων σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με μεγάλη ένταση και συγχρονισμό.
Οι περισσότερες επιληπτικές κρίσεις διαρκούν από δευτερόλεπτα μέχρι και λεπτά, είτε είναι εστιακές είτε γενικευμένες, και δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, εκτός από τον σποραδικό κίνδυνο τραυματισμού από πτώση. Σε σπανιότερες, όμως, περιπτώσεις συμβαίνει αυτές να επαναλαμβάνονται σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα για περισσότερες ώρες ή και μέρες ή και να είναι συνεχείς. Τότε μιλάμε για επιληπτικό status, το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς και χρειάζεται άμεση περίθαλψη από τους ειδικούς για τη διακοπή του.
Για τη διάγνωση της επιληψίας απαιτείται η ηλεκτροεγκεφαλική καταγραφή των προαναφερθέντων συγχρόνων ηλεκτρικών ρευμάτων (επιληπτικών εκφορτίσεων). Η μορφολογία τους δεν είναι πάντα εμφανής και απαιτείται συχνά για την εκτίμησή τους μεγάλη εμπειρία από το νευρολόγο και νευροφυσιολόγο. Πολύ συχνά, δεν αρκεί το σύντομο χρονικό διάστημα ηλεκτροεγκεφαλογραφικής καταγραφής σε ειδικό εργαστήριο, αλλά απαιτείται για να εμφανιστούν τέτοια δυναμικά πολύωρη (24ωρη, 48ωρη) καταγραφή που περιλαμβάνει και τον ύπνο.
Επειδή ύποπτα δυναμικά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα εγκεφαλικά νοσήματα, συχνά απαιτείται και η σύγχρονη βιντεογραφία του εξεταζόμενου, όπου θα είναι εμφανής η σύγχρονη καταγραφή ύποπτων δυναμικών και αλλαγών στη νοητική και ψυχοκινητική κατάσταση του εξεταζόμενου.
Η μέθοδος αυτή επιτρέπει μία πολύ ακριβέστερη ταυτοποίηση μιας επιληπτικής εστίας, που μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση φαρμακοανθεκτικότητας και στην περαιτέρω χειρουργική θεραπεία της πάθησης.
Επίσης, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις δυνατός ο διαχωρισμός επιληπτικής και ψυχογενούς κρίσης.